‘t Baeken strijdt tegen negen andere scholen in de e-waste race
Containers vol oude toetsenborden, kabels, mobiele telefoons, lichtsnoeren en zelfs een gourmetplaat en een elektronisch skateboard. Voor twee groepen 8 van ‘t Baeken is de eerste week van de e-waste race alvast een groot succes. Toen de groepen van juf hoorden dat SaKS Doet zou plaatsvinden, zeiden ze eigenlijk allemaal: “Dat is de eerste week van de e-waste race, en dat past er heel goed tussen!”
De achtstegroepers strijden tegen negen andere scholen in de omgeving. Het doel van de e-waste race? Bewustwording creëren over hergebruik en recycling – want in heel veel huizen ligt veel elektronisch afval op zolders en in lades. En dat is zonde, want apparaten bevatten waardevolle materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden.
Fleur vertelt hoe de race van start ging. “Er kwam iemand in de klas om uit te leggen hoe het werkt. We hebben geleerd dat je in vier stappen duurzamer kunt omgaan met elektronica – dit heet de ‘Trap van Circulariteit’. Eerst is het belangrijk om je af te vragen of je een nieuw apparaat écht nodig hebt. Dat is de trede ‘minder kopen’. Daarna volgen ‘hergebruiken’ als het apparaat nog werkt (via Marktplaats of Rataplan), trede drie is ‘repareren’ en de laatste stap is pas ‘recyclen’.”
Alle leerlingen hebben een eigen taak binnen het project, legt Celine uit. “Er zijn zes managers, die zorgen dat er foto’s gemaakt worden van de ingeleverde apparaten en dat ze in de juiste container terechtkomen. Er zijn ook taken om flyers, posters, video’s en berichtjes te maken voor WhatsApp en social media en anderen gaan langs de deuren in de buurt om apparaten op te halen die mensen hebben aangemeld via de website.”
Fleur vindt de e-waste race een tof project. “We leren er heel veel van en het is goed voor de wereld om bewuster met elektronische apparaten om te gaan.” Celine is het er helemaal mee eens. “Het is leuk om samen te doen én heel leerzaam – ik vind het gaaf dat we de kans krijgen om mee te doen en zo een steentje bijdragen aan duurzaamheid.”
Juf Tessa ziet het enthousiasme bij de leerlingen per dag groeien. “Het gaat steeds meer leven. Eerst vonden sommigen het spannend om langs de deuren te gaan. Maar nu ze op stoom zijn gekomen, zijn ze heel fanatiek. De opa van één leerling ging verhuizen, zij heeft alle oude apparaten bij hem opgehaald. Ik ben benieuwd hoeveel punten ze hebben over drie weken!”
Want, legt Fleur uit, de race werkt met een puntensysteem. “We krijgen punten voor ingezamelde apparaten, maar ook voor een advertentie op Marktplaats over een apparaat dat nog werkt, of een video om mensen te informeren.” Er is een klassement met alle deelnemende scholen en de groep die na vier weken de meeste punten heeft, wint een schoolreisje naar NEMO in Amsterdam. “Dat willen we natuurlijk graag winnen”, glundert ze. “We gaan ervoor.”